Batony energetyczne

BATONY ENERGETYCZNE bogate w składniki odżywcze w sam raz dla osób aktywnych.

1 szklanka polenty (kasza kukurydziana)30_batony_energetyczne
2 szklanki mleka roślinnego
5 bananów
garść  płatków owsianych
4 łyżki rodzynek
20 dkg suszonej żurawiny
4 łyżki orzechów włoskich
6 łyżek słonecznika
2 łyżki sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
sok z 1 ½ cytryny
4 łyżki łuski babko płesznik

(lub jajowatej do kupienia w sklepie zielarskim lub aptece)
1 łyżeczka soli

Banany razem z sokiem zmiksować blenderem na puszystą masę. Rodzynki, żurawinę i orzechy grubo posiekać.
Do garnka o grubym dnie wlać ¾ szklanki wody. Zagotować. Wlać mleko, wymieszać i zagotować. Do wrzącego płynu powoli wsypywać polentę jednocześnie intensywnie mieszając trzepaczką. Dosypać sól i dalej intensywnie mieszać do zgęstnienia polenty.
Do zmiksowanych bananów dodać resztę suchych składników, wymieszać. Dodać ugotowaną polentę i dokładnie wyrobić masę.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, z masy formować małe ciasteczka i układać na blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C ok. 25 minut do lekkiego zbrązowienia