Ciasto letnie z kruszonką

Kruche i aromatyczne ciasto z kruszonką na lato.

Składniki:

2 szklanki mąki gryczanejdsc07643
½ szklanki siemienia lnianego
1 szklanka okary
1/3 szklanki migdałów
3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego tłoczonego na zimno
3 łyżki cukru kokosowego lub innego
¾ łyżeczki mielonego imbiru
spora szczypta soli kamiennej

1 kg śliwek
4 duże kruche jabłka
1/3 szklanki owoców goi lub żurawiny namoczonej w wodzie
sok z 1 cytryny
skórka z połowy cytryny

Wymieszać suche składniki, dodać olej i okarę i rozetrzeć palcami. Pokroić w 3 centymetrową kostkę jabłka (ze skórką) a śliwki podzielić na połówki. Dodać sok, skórkę, goi i dokładnie wymieszać.
Blaszkę 20 cm x30 cm wysmarować olejem rzepakowym, wyłożyć ¾ ciasta, dość solidnie ugnieść. Na ciasto wyłożyć mieszankę owoców. Na owoce wysypać resztę ciasta i dłońmi dość mocno ugnieść. Posypać ewentualnie łyżką ksylitolu.
Piec 50 – 60 minut w temp. 180 st. C.