Lazania z bakłażana

LAZANIA Z BAKŁAŻANA bezglutenowa o bogatym smaku w okresie aromatycznych pomidorów i bakłażanów – jedzmy sezonowo!

LAZANIA Z BAKŁAŻANA bezglutenowa o bogatym smakuw okresie aromatycznych pomidorów i bakłażanów – jedzmy sezonowo! Na serek z nerkowców: garść orzechów nerkowca sok z ½ cytryny mleko roślinne (np. sojowe) ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego ½ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Na serek z nerkowców:
garść orzechów nerkowca
sok z ½ cytryny
mleko roślinne (np. sojowe)
¼ łyżeczki pieprzu ziołowego
½ łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Nerkowce zalewamy mlekiem roślinnym 1 cm ponad poziom orzechów i odstawiamy na 8 – 24 godz. do lodówki.  Do orzechów dodajemy sól, pieprz ziołowy i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy sok cytrynowy (ewentualnie płatki drożdżowe) i miksujemy do wymieszania. W ten sposób uzyskaliśmy serek z nerkowców. Możemy go przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do tygodnia.

Lazania:
4 dojrzałe średniej wielkości bakłażany
½ szklanki mąki gryczanej lub jaglanej (zmielona biała kasza gryczana lub jaglana)
¾ łyżeczki przyprawy lubczykowej
0.75 l passaty pomidorowej
garść listków bazylii
ostra papryka w proszku do smaku
sól
serek z nerkowców

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165 st. C. Mąkę mieszamy z przyprawą lubczykową. Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry grubości ½ cm, obtaczamy w przyprawionej mące, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia spryskanym oliwą. Pieczemy 35 minut. Dno i boki garnka żeliwnego smarujemy oliwą. Na dnie układamy upieczone plastry bakłażana, wylewamy kilka łyżek passaty pomidorowej, delikatnie solimy i posypujemy odrobiną ostrej papryki. Na sos pomidorowy wykładamy następną warstwę bakłażana i znów pokrywamy je kilkoma łyżkami passaty i posypujemy porwanymi listkami bazylii. Ponownie wykładamy bakłażana i polewamy passatą, posypujemy solą i papryką oraz bazylią. Na wierzchu układamy kilka łyżek serka z nerkowca. Garnek przykrywamy pokrywką i pieczemy 35 minut. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy 8 minut. Podajemy na obiad lub ciepłą kolację. Doskonale smakuje z zieloną sałatą polaną sosem vinaigrette.