Spotkanie miłośników Klubów Zdrowia

W sobotę 30 kwietnia w zborze Skoczowskim, miało to być zwykłe okręgowe spotkanie osób zaangażowanych w działalność klubów zdrowia.

Iwona Deperas – promotor zdrowego stylu życia wykorzystała pobyt zaproszonego gościa Romana Uhrin w pobliskich Czechach i poprosiła o przedstawienie swoich doświadczeń w Polsce. Mail-ami i telefonami przez Renatę Parmę wiadomość o spotkaniu dotarła na Śląsk i dalej. Skutkiem tych zabiegów spotkali się przedstawiciele w 14 zborów. Uczyli się, jak skutecznie wykorzystać ten rodzaj działalności pro-zdrowotnej w docieraniu do społeczeństwa. Uczestnicy doszli do wniosku, że koniecznym jest na jesieni br zorganizowanie podobnego spotkania wraz z warsztatami, jak zdobyć dotację z Urzędu Miasta na prowadzenie programów, gdyż terminem składania wniosków o dofinansowanie do władz lokalnych są zwykle miesiące X-XI.Organizatorem spotkania była ChSCh – filia w Skoczowie.

Szkolenie prowadzone było przez Romana Uhrina, koordynatora  edukacji zdrowotnej i zdrowej żywności z i doświadczonych szefów kuchni w zakresie zdrowej żywności z ČR. Jest to osoba z 18 letnim doświadczeniem w propagowaniu wegetariańskiego stylu życia, zakładaniu Klubów Zdrowia jak i prowadzeniu programu NEW START, EXPO ZDROWIE,  „Filip w krainie zdrowia” jak i innych programów na terenie Českiej Republiki. Po skończeniu kształcenia jako kucharz, pracował w dwóch restauracjach dietetycznych co przyczyniło się do formowania jego zainteresowania zdrowszym sposobem żywienia. Skończył studia na kierunku „Działalność na polu żywienia społecznego” i rozpoczął propagowanie wegetariańskiego stylu życia. W 1995 roku był szefem kuchni 5 Europejskiego Kongresu Wegetariańskiego, potem pracował jako szef kuchni kilku lokali ukierunkowanych na żywienie racjonalne. Po 5 miesięcznym stażu w Paryżu rozpoczął pracę na etacie szefa kuchni i kierownika restauracji wegetariańskiej Country Life w Pradze.

Jest autorem kilku kursów telewizyjnych zdrowego gotowania jak również autorem książek o tematyce kulinarnej zdrowego żywienia. Pracuje w Instytucie Stylu Życia jako wykładowca i specjalista kursu uzupełniającego dla kucharzy restauracji z żywieniem racjonalnym. Możliwość korzystania z dorobku tak doświadczonej osoby pozwala na wprowadzenie nowych ciekawych form jak i pokazuje sposoby realizacji nowych pomysłów.

Autor: ChSCh filia w Skoczowie