altTradycyjny zakwas przygotowuje się przez kilka dni. Poniżej wersja ekspresowa tzn. jednodniowy na wodzie z ogórków kiszonych. Ważne, by słoik z ogórkami postał w temperaturze pokojowej/kuchennej kilka godzin. Mąkę gryczaną przygotowuje się mieląc białą (niepaloną) kaszę gryczaną. Ciepłe miejsce bywa tylko na kaloryferze i tam też w chłodne dni rośnie ciasto i zakwas.

Zakwas:

1 filiżankę mąki gryczanej połączyć dokładnie (doskonale sprawdza się mała trzepaczka) z 1 filiżanką wody i 3 łyżkami stołowymi wody z kiszonych ogórków domowych, przelać do słoika, by dobrze widzieć tworzące się pęcherzyki powietrza (zdjęcie 1). Odstawić w ciepłe miejsce (kaloryfer) na 6-10 godzin do wyrośnięcia. Bardzo dobrze udaje się również na wodzie z kiszonych marchewek.

Zdjęcie 2 – wyrośnięty zakwas.

 

Chleb: 

Zakwas przełożyć do szklanej misy i do tej ilości zakwasu dodać 2 szklanki mąki gryczanej z ciepłą wodą w takiej ilości, by otrzymać ciasto o konsystencji gęstej śmietany oraz 1 łyżeczkę soli i 2 łyżki oliwy. Ciasto dobrze wymieszać i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce (zdjęcie 3). Znów dodać 1 szklankę mąki i ewentualnie wodę. Jeśli na tym etapie słabo urosło, można dodać jeszcze 1 łyżkę wody z ogórków a następnie włożyć do silikonowych foremek (łatwo wyjąć po upieczeniu) bez smarowania olejem. Spryskać wodą. Odstawić do wyrośnięcia na 4-8 godzin w ciepłym miejscu (zdjęcie 4). Dłużej rosnący chlebek będzie miał większe pory. Ponownie spryskać wodą (żeby chlebek nie był zbyt wysuszony po upieczeniu), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 55 minut w 200 st. C. 10 minut przed końcem pieczenia wnętrze piekarnika spryskać wodą, Chlebek wystudzić na kratce. Wychodzi ciekawy w smaku, z chrupiącą skórką i lekko wilgotnym miękiszem.

 {phocagallery view=category|categoryid=342|limitstart=0|limitcount=0}